laupäev, 22. märts 2008

10 000 B.C.



On näha et filmi tegijad tahtsid teha võimast eepilist linateost. Aga nad tegid seda nii võltsilt. Film ei pakkunud mulle sisuliselt midagi. Ütlen karmilt: mõttetu film. Täiesti ajuvaba ja seda väga halvas mõttes. "10 000 B.C." ei kutsunud minus esile mingeid erilisi emotsioone, ainult mõnes kohas sain veidi naerda. Näiteks osade suguharude sõjariietused on päris koomilised. Üldiselt on film täis tobedusi. Eriti totter on see, kuidas Vana Ema (Old Mother) värdjaslikult elab kaasa oma väga kaugel eemal olevatele suguharu liikmetele, tajudes samal ajal nende olukorda üsna hästi.

Põnevust tuleb tikutulega taga otsida. Tagaajamised ja võitlused on nii magedalt tehtud. Kui tundub, et nüüd läheb põnevaks, siis lörtsitaks lihtsalt olukord ära ja põnevusest võib suu puhtaks pühkida. Lugu kulgeb väga tuimalt ja sirgjooneliselt. Ei mingit üllatusmomenti. Ei mingeid huvitavaid tviste. Lõpptulemus on ka nii eeldatav. Dialoog on väga rabe ja puine. Igav hakkab.

Originaalsus puudub. Jätab odava koopia mulje. Tegu oleks nagu suurte ajalooliste ja eepiliste linateoste paroodiaga, ainult et mitte komöödia võtmes. Film tuletab meelde kõige rohkem "Apocalyptot", aga seda väga armetul moel.

Näitlejatöödest ei oska midagi eraldi kiita. Vähemalt naipeaosalist Evolet'i mänginud Camilla Belle pakkus silmailu. Meespeaosa mänginud Steven Strait oli küll väga lahja. Tema esitus pole üldse veenev. Miks küll valiti peaossa selline näitleja-andeta inimene? Arusaamatu.

Silmailu: Camilla Belle

Kuulda on, et ka kriitikud materdavad mõnuga filmi. Seekord on ka neil õigus. Pakun, et "10 000 B.C." võib kandideerida nii mõnelegi kuldvaarikale.

Muidu, ma ikka ootasin midagi head sellelt linateoselt. Paraku on tegu väga suure pettumusega. Milleks sellist filmi vaja oli?
2/10

1 kommentaar:

Sparky The Stinkfist ütles ...

Mitte, et mina selle filmiga rahule oleksin jäänud, aga mulle jäi veidi ette Sinu kriitika, mis ei olnud kohati põhjendatud.
Ma tõesti ei tea, kuidas suhtud religiooni ja näiteks mõnes Amazonase äärses hõimus tegutsevatesse šamaanidesse, aga teadmata, et sellist jahimeestega "rändamist" ning hingest väljumist ja selgeltnägemist praktiseeritakse nendes kultuurides siiani, ei ole inimesel erilist õigust väita, et asi on võlts... Jääb mulje, et oleksid kunagi näinud, kuidas mõne šamaani protseduurid välja näevad. :D
Selle filmi viletsuse juured on tema vaatajates. Film on selgelt suunatud USA vaatajatele ja kui nüüd järele mõelda, mida keskmine ameeriklane filmilt ootab, siis see täitis nii mõnegi ameeriklase ootused. Oleks see film olnud suunatud intelligentsemale vaatajale, oleks saanud kindlasti kuulata tavainimesele tundmatuid keeli ja lugeda subtiitreid, just nagu Apocalyptos. Kindlasti oleks ka filmi tegevuste käiku veits muudetud: toodud juurde suhetekeerdkäike elutarkusi ja vähemaks võetud seda Steven Seagali ja Chakie Chani actionit. Aga noh, eks igal ole oma arvamus. ;)