kolmapäev, 3. detsember 2008

Vahekokkuvõte PÖFFist


10 päeva kestvast PÖFFi põhiprogrammist on pool läbi ja mul 20-st filmist täpselt pooled vaadatud. Mõtlesin teha väikse vahekokkuvõtte.

Frozen River (Külmunud jõgi)

Väga korralik draama. Väga hea sisu. Pakkus palju emotsioone. Põnevust ka oli. Meeldis kaameratöö. Filmi keskmes on kahe lapse ema, kes püüab väga raskes olukorras peret üleval pidada. Kohati muutub ta päris julmaks, et hakkama saada. Ei imesta, kui väga raske rolliga suurepäraselt toime tulnud Melissa Leo kandideerib oscarile. Hea idee oli "külmunud jõe" kui sümboli kasutamine loo sees. Mulle väga meeldivad sellised realistlikud ja valusalt ausad draamad.
8/10

Blindness (Pimedus)

Omapärane katastrooffilm. Hea tempoga müsteerium-põnevusdraama täis ootamatusi. Pakkus väga võimsa elamuse. Rohkem piltlikult väljendades ütleks suisa nii, et see linateos tõesti raputas mind või, et niitis jalust. Huvitav oli jälgida, milliseks inimesed muutuvad pimedaks jäädes ja karantiini sattudes: kuidas nad saavad üksteisega läbi, kuidas toitu jagavad, millised emotsioonid neid valdavad, kuidas üldse enda eest seisavad. Kohati muutus olukord päris räigeks. Mõnes inimeses väljendusid palju loomalikke omadusi. Sellises olukorras peab endaga tugevat võitlust pidama, et inimlikuks jääda. Pinge oli kogu aeg üleval. Kogu aeg ootasin põnevusega, et mis nüüd edasi juhtub. Oi, juhtus palju!
8,5/10

Genova
Südamlik draama. Paraku ei pugenud hinge. Teema iseenest ju oli täiesti olemas ja näitlejad (nt Colin Firth) ka head, aga lavastajatöö oli kuidagi lahja ja sisu natuke liiga üksluine. Lõpptulemusena ei pakkunud see film erilist pinget.
4/10

Svetat e goljam i spasenie debne otvsjakade (Maailm on suur ja lunastus luurab nurga taga)

Tore film. Tõstis tuju. Andis ka mõtlemisainet. Samas midagi erilist ka ei pakkunud. Päris omapärane idee niimoodi läbi lauamängu backgammoni reeglite lahti seletada elus toimuvat. Lõpus olnud viimane täringuvise oli hästi välja mõeldud.
6/10

The Wrestler (Maadleja)

Väga kõva film. Tugev sisu. Korralik meestekas. Kuna varsti teen sellest linateosest eraldi kirjutise, siis ei hakka hetkel pikemalt kirjutama.
9/10

Aanrijding in Moscou [Moskva, Belgia]

Nüüd tean, et Belgias asub linn nimega Moskva. Tiina Lokk käis ise filmi sissejuhatamas ja ütles, et tegu on tõesti hea naistekaga. Nii see oligi. Minule noorele mehele ei pakkunud suurt midagi. Samas kindlasti ei ütleks, et tegu oleks kehva linateosega! Tegelt igav filmi ajal ei hakanud, natuke nalja sai ka. Soovitan soojalt kõigile naistele (pigem üle 30-aastastele).
5,5/10

Afterwards (Hiljem)

Lihtsalt igav ja jube aeglane film oli ja need kaks omadust kokku ei sobi kuidagi. Kogu see suremise temaatika ja selle käsitlus oli nii tobe. See liigne totrus ei pannud ka tegelasetele kaasa elama. John Malkovichist ka suurt kasu polnud, sest talle kirjutatud roll oli selline, kus hiilata ei saanud. Olen juba kuulnud ka mitmeid positiivseid arvamusi filmi kohta (vaata näiteks siit). Selle peale öeldakse: "Maitse üle ei vaielda". Tegelt mulle meeldib lugeda minu omast hoopis erinevaid arvamusi!
3,5/10

O'Horten

Festivali kodulehel on kirjas, et lavastaja on loonud surmtõsise komöödia, mis jääb kuhugi Aki Kaurismäki ja Monthy Pythoni vahepeale. See pani mind filmist huvituma. Lootsin, et äkki on peaaegu sama hea, kui eelmisel PÖFFil linastunud suurepärane Rootsi film "Teie, kes te elate", millest tegin isegi eraldi kirjutise. See lootus ei täitunud. Siiski ütleks, et "O'Horten" on omamoodi tore komöödia, aga ei midagi vapustavat. Ajaviitmiseks kõlbab.
5,5/10

Choke (Lämbumine)

Minu jaoks liiga veider linateos. Ei saanud päris paljudele asjadele pihta ja see muidugi segas kõvasti. Pidevalt filmi ajal mingis situatsioonis püüdsin tulutult välja mõelda, et mis nüüd siin täpsemalt toimuma peaks või, milleks selline tegevus vajalik on (pidevalt tuli mõtteisse lause "WTF"). Film ei tõmmanud üldse mind endaga kaasa. Teostus oli ka nagu ligadi-logadi või ma ei tea, kuidas seda paremini väljendada. Kindlasti on neid, kellele "Choke" väga meeldib. Tegelt minu viga seisneb selles, et ma olen lihtsalt liiga rumal sellise filmi jaoks. Positiivsena võiks välja tuua selle, et vähemalt nalja sai. Mõned topless naised olid ka päris kenad!
4/10

Lønsj (Külm lõuna)

Hea film. Huvitav sisu, kus kõik on jälgitav ja arusaadav. See kajaka teema oli väga hästi sobitatud erinevate tegelastega - väga huvitav lahendus. Näitlejatööd on head. Üldse korralikult tehtud film. Väga kõrget hinnet ma siiski ei pane, sest kohati muutus loo areng liiga aeglaseks. Midagi jäi nagu puudu. Vähemalt lõpus toimus midagi šokeerivat. See oli päris jõhker. Kes tahab teada, mis seal juhtus, peab filmi ise ära vaatama :D.
7/10

Selline oli minu arvamus seni nähtud filmidest. Kui kellegi arust ajasin mõnes kohas liigset jama, siis võite vabalt kommenteerida. Nagu ma juba ütlesin: "mulle meeldib lugeda enda omast hoopis erinevaid arvamusi". 10 filmi on siis veel ees:

Kommentaare ei ole: