esmaspäev, 8. detsember 2008

Lõppkokkuvõte PÖFFist


Kõigepealt jätkan sealt, kus eelmine kord pooleli jäin ehk jagan väheke oma muljeid ülejäänud 10-st põhiprogrammi filmist.

Kolme viisasta miestä (Kolm tarka meest)

Soomlased ikka oskavad filme teha. Hea huumoriga vürtsitatud psühholoogiline draama. See karaoke baari töötaja oli lahe sell. Peategelasteks on aga 3 sõpra, kes saavad kokku ja lähevad baari lobisema. Nad otsustavad kõik südame pealt ära rääkida. Välja tuleb igast huvitavaid asju, kõigil on midagi suurt hinge peal. Päris head teksti panevad. Tänu ennast tühjaks rääkimisele, leiavad kõik elule uue mõtte. Haarav film.
8/10

Muha (Kärbes)

Ehe film vene külaelust. Südamlik ja soe lähenemine. Iseenest kurb film, aga vaadatud läbi huumori prisma. Korralikud näitlejatööd. Sisu on hea, suhteliselt hoogne. Igav ei hakanud. Vaatamata kõigle jäi midagi ikkagi puudu, et vaimustusse oleksin sattunud.
6/10

Hunger (Nälg)

Ilmselt kõige raskem film PÖFFil, võibolla isegi liiga raske. Film on väga valusalt tõetruu, kindlasti ei sobi nõrganärvilistele ja õrnahinglistele. Mulle meeldis see, kui naturalistlikkult ja küllaltki detailselt oli vanglaelu kujutatud. Linateos on iseenest hästi tehtud. Kaameratöö on äärmiselt kena. Võimas film.
7,5/10

L' Heure d'ete (Suvetunnid)

Ilmetu sisuga draama. Üllatav, et nii nõrk film valiti võistlusprogrammi EurAsia. Filmis on liiga vähe intriigi. Ainus intriig seisneb selles, et kumb on olulisem, kas raha või emotsionaalsed mälestused. See selgub ka suht kiiresti. Midagi erilist ei toimu, üldmulje on igav. Vähemalt suurtele kunstihuvilistele peaks meeldima ;).
3/10

Snijeg (Lumi)

Natuke liiga aeglane film. Minu jaoks oli pinget liiga vähe. Muidu igati vaadatav. Laiendas silmaringi. Rohkem nagu kunstilise väärtusega. Minu maitset arvestades on tulemus keskpärane.
5,5/10

Adoration (Jumaldamine)

Suhteliselt keskpärane draama. Omapärane film. Ei oskagi midagi eriti kommenteerida.
5,5/10

Mozart Town (Mozarti linn)

Omamoodi kurb, aga ka vaimukas film. Need 2 röövlit olid väga naljakad kogu oma atribuutikaga ja väljanagemisega :D. Hea tulemus, kui arvestada üliväikest eelarvet - 15 000 EUR (natuke üle 200 000 kr). Muide see seanss, kus käisin, oli üldse kogu Euroopa esilinastuseks. Lavastaja oli ka kohal ja puha. Ta rääkis kui väheste vahenditega on film tehtud ja, et ta pidi oma auto maha müüma, et finantsi saada. Sisu üle väga ei kurda. kõik on arusaadav. Filmil on mõte täitsa olemas.
6,5/10

Perro Come Perro (Koer pureb koera)

Põnevusfilmi kohta liiga aeglane, palju tüütut passimist. Õnneks lõpptulemus oli huvitav ja mitte niivõrd etteaimatav. See kummaline mees, kes ajas oma Adelat taga, oli parim tegelane filmis, kuigi ta näitas oma nägu vaid ühes stseenis. Tema telefonikõned olid päris naljakad ja see lõpus toimunud vahejuhtum oli päris hea üllatus.
5,5/10

Chugyeogja (Tagaajaja)

Päris huvitav põnevik. Pinget oli, aga oleks võinud rohkem olla. Kaklused polnud küll võibolla kõige paremini lavastatud. Mõnusat musta huumorit oli ka. Enam-vähem OK thriller.
7/10

It's a Free World (See on vaba maailm)

Kui PÖFFil sai palju keskpäraseid ja ka mõningaid kehvasid linateoseid vaadatud, siis vähemalt lõppes normaalsega. Filmi peategelaseks on noor ema, kes on valinud endale närvilise töö. Ta on vahendajaks immigrantidest tööotsijatele, olles ise ka firma omanik. Vastutus on suur ja rahade kättesaamine keeruline. Kuidas aga hakkama saada pettustest tüdinud ja rahanäljas immigrantidega kui rahad ei taha laekuda? Asi läheb karmiks. Ei ole kerge toime tulla vihaste töölistega. Mind võlus see, kui realistlikult ja karmilt kujutati pingeist pungil situatsioone. Sisu on huvitav ja mõtlemapanev. Kiidan väga peategelast kehastanud Kierston Wareing'ut, kes tegi tõesti suurepärase rollisoorituse. Hea film.
7/10


KOKKUVÕTTEKS

Paraku läks nii, et ei jäänud väga rahule oma valikuga, aga midagi hullu ka polnud. Eks mul ole siuke omapärane maitse, mida pole kerge rahuldada. Vähemalt sai silmaringi laiendadatud. Õnnestus tutvuda teiste maade kultuuri ja üldse eluoluga rohkem. Geograafiliselt oli valik päris lai, esindatud olid sellised riigid: Soome, Norra, Venemaa, Saksamaa, Suurbritannia, Iirimaa, Belgia, Holland, Bosnia-Hertsegoviina, Bulgaaria, Prantsusmaa, Lõuna-Korea, Kolumbia, Kandada, USA.

Kui eelmine aasta õnnestus valida 3 ülihead filmi ("Once", "2 Days in Paris", "This is England"), mis pääsesid ka minu aasta top 10-sse, siis see aasta oli siukseid filme üksainus, "The Wrestler" muidugi. Lisaks annaks hinnangu "väga hea" veel kolmele linateosele: "Blindness", "Frozen River" ja "Kolme viisasta miestä". Ma läksin meelega riskile, et võimalikult palju erinevaid filme näha. Mitme valiku puhul ma üldse ei süvenenud sellesse, millest film räägib, vaid tegi otsuse üksiku fakti põhjal. Näiteks "Genova" valisin sellepärast, et San Sebastiani festivalil võitis film parima režissööri auhinna, "Afterwardsi" sellepärast, et seal mängis väga kõva näitleja John Malkovich, kes alles hiljuti säras Coenite linateoses. Mõlemad filmid olid minu jaoks aga läbikukkunud. Hea meel on aga selle üle, et teist aastat järjest õnnestus mul valida võistlusprogrammi EurAsia võitja, milleks siis seekord oli teatavasti "Hunger". Olen sellise tulemusega rahul. Endale meeldis küll 9-st nähtud võistlusprogrammi filmist kõige rohkem soomlaste "Kolme viisasta miestä".

Tagantjärele tark olles mõtlen ikka, et miks seda või teist linateost ei valinud. Eelkõige on kahju, et nägemata jäi "Il Divo", "The Visitor", "Ballast" ja "Goodbye Solo". Õnneks jõuavad mitmed filmid ka tavakavva nagu "Vicky Cristina Barcelona", "Gomorra", "Happy-Go-Lucky", "Entre les murs" ("Seinte vahel") ja veel mõned. Muide PÖFFi lõpuks ületas minu selle aasta kinoseansside koguarv "maagilise" 100 piiri.

Lõpetuseks tahaks tänada Tiina Lokki suure vaeva nägemise eest korraldada ja läbi viia Pimedate Ööde Filmifestivali.

Kommentaare ei ole: