kolmapäev, 30. jaanuar 2013

Aasta 2012 kinos, top 10


2012. aastal käisin kinos 96 seansil. Esimest korda peale aastat 2007 jäi tulemus alla 100 ja nii sai 4 aastat järjest kestnud traditsioon rikutud. 96-st 1 oli puhas kontsertlindistus (Led Zeppelin) ja 1 "hakitud" kontsert (Queen Live In Budapest ’86), kordusvaatamisi oli 3. Seega erinevaid filme, mida ma polnud varem näinud, kogunes kokku 91.

Kinode jaotus kujunes seekord selliseks:
Solaris Kino - 30 korda
Coca-Cola Plaza - 23
Artis - 22
Sõprus - 18
Kosmos - 3.

Oli mitmekesine kinoaasta. Linastus erakordselt palju uusi Eesti mängufilme (8 koos "Puhastusega"), millest jäid mul vaid Peeter Simmi "Üksik Saar" ja "Rat King" vaatamata. Mitmete eriprogrammide raames õnnestus tutvuda vanade klassikutega, näiteks toimus Fellini retrospektiiv. PÖFFil sai ka käidud, kus seekord vaatasin 17 linateost. Enne kui edetabeli juurde asun, seletan kiirelt ka mõned reeglid. Ma arvestan ainult selliseid täipikkasid filme, mida nägin esmakordselt just 2012. aastal ja seda loomulikult kinos. Teine tähtis reegel on see, et võtan arvesse vaid uusi filme, täpsemalt 2012., 2011. ja 2010. aasta omi. Nüüd siis TOP 10.

1. Tyrannosaur ("Türannosaurus")
Parajalt karm ja brutaalne draama, põhiteemaks vägivald. Peter Mullani poolt briljantne rollisooritus. Mulle meeldib, et film on realistlik (nagu elu ise), aga ka siiras. Parajalt sünge atmosfäär annab ka palju juurde. "Tyrannosaur" on 100% minu teetass, puhtalt 10/10.

2. The Descendants ("Järeltulijad")
Suurepärane sümbioos raskest draamast ja heast huumorist. Üks suurimaid trumpe, peale Clooney osatäitmise, on aga Payne'i terav ja väljendusrikas dialoog. Äärmiselt tugev stsenaarium!

3. Shame ("Häbi")
Omapärane film seksisõltuvuses olevast mehest (ülihea rollisooritus Michael Fassbenderi poolt). Hästi lavastatud ja huvitavalt monteeritud. Mulle meeldib filmi puhul selle saladuslik süngus ning rohkem kunstipärane visuaal. Kohati pakkusid visuaalsed lahendused just sellist vaatamisnaudingut, mille pärast ma filme armastan. Üheks trumbiks pean ka Carey Mulligani võrratut ja vahetut esitust laulust "New York, New York". Seejuures hakkas "Shame" mulle väga meeldima millegipärast alles teistkordse vaatamise järel (hinne tõusis 7/10-lt 9/10 peale).

4. 2 Days in New York ("2 päeva New Yorgis")
Aasta parim komöödia. Huumor on piisavalt intelligentne, aga samas ka lihtne. Väga kenasti kasutati fotoseeriaid sisu lahti jutustamiseks.

5. 360
Ilus ja intelligentne linateos nüüdisaja elust. Mind imponeeris kõige enam see, et kõik oli nii eluline ja realistlik. "360" puhul on tegu tõsise elukäsitlusega, mida on vürtsitatud hea huumoriga (nalja küll ei olnud nii palju, et teost komöödiaks pidada). Mingisugust meeletut sümbolite mängu ei ole, kõik on lihtsasti arusaadav. Film on igati hästi lavastatud ja näideldud.

6. The Ides of March ("Märtsi iidid")
Antud teos annab huvitava ja elutruu ülevaate räpastest poliitilistest mängudest (kuidas varjata vääritut käitumist; millist ila/iba ajavad tippoliitikud; korruptsioon jne). Näitlejatööd (Gosling, Clooney, Hoffman, Giamatti) on suurepärased. Kvaliteetteos.

7. Flimmer ("Flicker" / "Välgatus")
Mõnus komöödia rootslastelt. Huumor on kohati küllaltki pöörane ja täiesti minu maitse. Visuaalselt näeb film väga hea välja. Meeldis see viis, kuidas interjöörid olid kujundatud - ilmetud ja suht värvitud, kuid samas stiilsed ja imposantsed. 2012. aasta PÖFFi lemmik.

8. Vasaku jala reede
Väga pull komöödia. Kohe näha, et seda on tehtud mõnuga. Film on hea tempoga ja hoog ei rauge. Montaaž ja kaameratöö on Eesti filmi kohta eriti hea. Ott Leplandi kiidaks ka. Ja siis veel need võrratud Nietzsche tsiteerimised ...

9. The Greatest Movie Ever Sold ("Parim film, mis eales müüdud")
Vägagi vaimukas dokumentaal tootepaigutusest (product placement), kus autor Morgan Spurlock saab antud filmi tegemiseks raha puhtalt tootepaigutusest ja peamiselt sellest see teos ongi. Hea idee! Äärmiselt vaimukad on Spurlocki reklaamiideed.

10. Jodaeiye Nader az Simin ("A Separation" / "Lahkuminek")
Tegu on vägagi aruka filmiga, tegeledes moraali ja õigluse küsimustega. "Lahkuminek" annab põgusa, kuid sisutiheda ülevaate Iraanis valitsevast režiimist ja ühiskondlikust korrast. Film on seejuures põnev.

..............................................................................

10-st filmist koguni 6 on linastusaastaga 2011. Paraku on nii, et mitmed head filmid jõuavad meile hilinemisega. Paljud teosed ringlevad kuid erinevatel festivalidel, enne kui jõuavad vaikselt tavalevisse. Mitmed oscarite võitmiseks tehtud filme hoitakse meelega enne nominentide välja kuulutamist laiema publiku eest varjul. Soovitan siinkohal lugeda ka Pisut filmijuttu Joonase 2012. aasta kokkuvõtet.

Lõpetuseks veel väike nimekiri filmidest, mis on natuke rohkem kui lihtsalt head ning jäid napilt top 10-st välja:
Argo
Cloud Atlas ("Pilveatlas")
The Angels' Share ("Inglite osa")
Premium Rush ("Sööst")
Prometheus
Chrzest ("The Christening" / "Ristsed")
Varesesaare venelased
The Girl with the Dragon Tattoo ("Lohetätoveeringuga tüdruk")
Hodejegerne ("Headhunters" / "Pearahakütid")

Kommentaare ei ole: