esmaspäev, 25. jaanuar 2010

2009. aasta top 10 filmid kinolevis


2009. aastal sain osa 104 kinoseansist (eelmine aasta 105): 66 leidsid aset Coca-Cola Plazas, 24 Sõpruses, 7 Cinamonis, 4 Artises, 2 Kosmoses ja 1 korra jõudsin ka Kinomajja. Valik oli mitmekesine. Nii nagu eelneval kahel aastal, mil blogi olen pidanud, tegin ka seekord top 10 edetabeli kinos nähtud uute linateoste kohta. Siin see on!

1. "Enter the Void"
Ülivõimsalt aasta parim ja erakordseim kinoelamus. Pealegi ma ei osanud filmilt midagi oodata ja siis ta tuli ja lajatas täiega. Võib öelda küll, et ma pole nii võimast kinoelamust kunagi saanud nagu seda "Enter the Void" andis. See polegi nagu film. See on midagi enamat. See on parim kunstiteos, mida ma elus näinud olen. Kaameratöö koos eriefektidega ja suurepärase montaažiga pakuvad äärmiselt nauditava pildi/vaatemängu. Samal ajal on sisu köitev ja kutsub esile tugevaid emotsioone. See film tegi minuga seda, mida vähesed suudavad - tõi pisara silma - ja seda koguni kolmel korral!
Eraldi arvustuse leiab siit.

2. "Shrink"
Filmi trumpideks on väga huvitav sisu ja tugevad näitlejatööd. Spacey teeb väga hea soorituse. "Shrink" vastab täielikult minu maitsele. Mulle kohe meeldivad filmid õnnetutest ja läbikukkunud inimestest (näiteks "Sügisball" või "Du levande"). Selles filmis on üldse palju põneva taustaga värvikaid kujusid (Robin Williams!). Huvitav on jälgida, kuidas nad püüavad hakkama saada, vajudes siiski vahepeal aina sügavamasse auku. Kui oled psüühiliselt piisavalt tugev, saad hakkama. Olles suur filmihuviline, oli põnev näha, mis toimub Hollywoodi telgitagustes. Pöörane elu.

3. "Revolutionary Road"
Filmis on palju valusat tõde, aga ka tobedat teesklust (halva asja juures hea näo tegemine). Tegelastel on raske ja tuleb leida variandid, kuidas olukorraga toime tulla. Tegelaskujude muutumine on põnevalt lahendatud. Võib öelda, et tegu on tüüpilise mulle (väga) sümpatiseeruva draamaga. "Revolutionary Road" tõestab, et DiCaprio ja Winslet on kahtlemata praeguse aja ühed parimad näitlejad. Täielik nauding on puhtalt nende osatäitmisi vaadata. Üleprahi rolli sai siin filmis aga Michael Shannon. Olgugi, et ta osales vaid kolmes steenis, varastas ta need kõik. Kindlasti on suurepärased näitlejatööd linateose üheks arvestatavaks trumbiks.

4. "Changeling"
Kunstnikutöö on selle teose puhul märkimisväärselt hea. Harukordselt veenvalt ja täpselt on ära tabatud 20-ndate miljöö. Sisu on väga huvitav. Lugu on iseenesest küll küllaltki masendav ja rusuv, kuid samas pingeline ja sünge ning tõeliselt hästi lavastatud. Clint Eastwood ikka oskab! See film on minu arust veel parem kui "Million Dollar Baby". Tuleb ära märkida ka "Changeling'i" puhul suurepäraseid näitlejatöid. Eriti kiidaks peaosalist Angelina Jolied.

5. "Gran Torino"
Film on parajalt karm ja dramaatiline nagu peabki olema selle žanri teos. Lisaks saab parasjagu nalja. Eriti jääb meelde Eastwoodi urisemine. Clint on aga lavastajana oma elu vormis. "Gran Torino" ja "Changeling" tõestavad seda ilmekalt. Samuti näitlejana teeb ta sisuliselt perfektse soorituse. See on puhtalt Clinti show. Sisust meeldis enam see, kuidas vanamees pani paika noori nolke, tehes seda omamoodi humoorikalt (käega püstoli imiteerimine). Filmis leidub palju pinget ja lõpplahendus on hästi välja mängitud. See linateos lihtsalt liigutas mind.

6. "Looking for Eric"
Britid juba oskavad komöödiaid teha! Äärmiselt muhe film, parajalt pöörane. Samal ajal ka arukas ja mõtlemapanev. Draama osa on südantliigutav. Film on küllaltki hoogne. Pidevalt saab nalja. Selle aasta üks parimaid komöödiaid!

7. "Inglourious Basterds"
Parim asi selle filmi puhul on pöörane huumor ja seda õnneks ikka oli palju. Samas mõnusat pinget leidus ka. Dialoogid on tõeliselt hästi kirjutatud, eriti just 1. stseenis olev pikk jutuajamine. Näitlejaid Tarantino oskab valida. Juudikütti mänginud Christoph Waltz tegi kindlasti kõige säravama ja ka parema rollisoorituse. Mees on juba võitnud kõikvõimalikke auhindu selle eest. Oleks suur ime, kui oscarit ei tuleks. Ei saa mainimata jätta, et Shosannat mänginud Mélanie Laurent on äärmiselt ilus, keda võiksi vaatama jääda! Filmimuusika on suurepärane nagu Tarantino filmides ikka.

8. "The Curious Case of Benjamin Button"
Tegu on võimsa ja pildilise poole pealt äärmiselt kena teosega. Tõesti ma nautisin kogu seda pilti, kuidas oli teatud ajastuid kujutatud, eriti just 20-ndaid, 30-ndaid ja 40-ndaid. Tehniline tase on väga kõrge (2. maailmasõja stseen!). Sisu on paeluv ja parajalt värvikas. Kogu aja vältel, ootasin erilise huviga, mis juhtub edasi. Juhtus palju ning 2 ja kolmveerand tundi möödusid kiirelt. Film muutus teatud hetkel küll liigselt romantiliseks draamaks, mistõttu ei tulnud ka kõrgem koht edetabelis. Kokkuvõtlikult öeldes on tegu ikkagi suurepärase filmiga, mida tuleks kindlasti just kinos vaadata!

9. "The Boat That Rocked"
Ülilaheda sisuga ja väga head muusikat sisaldav film. Mida sa hing veel ihkad?! Huumorit on nii, et vähe pole! Mõnus hipilik teos. Aasta parim hea tuju tekitaja!

10. "Los abrazos rotos"
Hakkab juba harjumuseks muutuma, et Almodóvari ja Penélope Cruzi koostöö tähendab midagi väga head. Sisupöörded on huvitavalt välja mängitud ja samal ajal ei ole unustatud ka head huumorit. Filmis saab näha palju naiseilu (vahel on ka kõige huvitavamad kehaosad katmata! :)). Penélope Cruz, peale oma ilu näitamise, teeb taaskord kiiduväärt rolli. Ta on täitsa omas elemendis. Tõenäoliselt tuleb siit parima võõrkeelse filmi oscari nominatsioon.

..............................................................................


Võib rahule jääda küll möödunud aastaga. Muidugi esikoha saanud linateos päästis palju. 2009. aasta suurimaks pettumuseks aga pean üllatavalt paljudele meeldinud "Watchmeni". Tooks veel lõetuseks ära mõned filmid, mis ei mahtunud top 10-sse, kuid on samuti tõeliselt head ja ka erilised minu jaoks:
"Püha Tõnu kiusamine"
"Two Lovers"
"Whatever Works"
"Lourdes"
"Gomorra"
"Doubt"
"Frost/Nixon"

Kommentaare ei ole: