pühapäev, 23. november 2008

Skin



Selle aasta PÖFFi avalöögiks sai valitud noortefilmide programmis linastunud teos nimega "Skin", mida sai vaadatud vanas heas Kosmose suures saalis. Tegu on käesoleval aastal valminud Hollandi linateosega. Režissööriks on eestlaste jaoks vähe tuntud Hanro Smitsman, kelle jaoks oli see üldse esimeseks täispikaks mängufilmiks.

Filmi peategelaseks on nii umbes 17-aastane noormees nimega Frankie. Ta on suhteliselt tavaline keevavereline teismeline. Tema elu muutub aga kardinaalselt, kui ta ema jääb raskesti haigeks. Nooruki suhted isaga muutuvad väga halvaks. Frakiel on kõigest kõrini ning temast saab tõeline mässaja. Ta liitub noorte vägivalda armastavate neonatsidega. Frankie peab palju ebameeldivusi läbi elama.

"Skin" meenutab paljuski eelmise aasta PÖFFil noortefilmide seas olnud "This Is England'i", mis oli muide siis samuti mul festivali avalinastuseks. Mõlemis on kandvaks teemaks rassism. Mõlemad on väga realistlikud ja valusad draamad. Mõlemad on mõtlemapanevad ja lähevad hinge. Rassism on ikka haige asi. Milleks peab elus nii palju vägivalda olema? Võrreldes Inglismaa filmiga on "Skin" aga veel karmim ja vägivaldsem ning ei sisalda nii palju huumorit. Üldiselt on selle Hollandi linateose sisu on väga tugev. Mulle meeldib niisugune reaalsuse valus ja samas ka ilma igasuguse liialdusteta kujutamine. Huvitav on jälgida, kuidas raskes olukorras (näiteks vanglas) hakkama saadakse ja võideldakse. Igatahes sisukuse üle ei saa kurta.



Kui "This Is England" oli nii kõva film, et andsin tollele hindeks 9/10, siis "Skin'i" peab leppima poolteist punkti madalama skooriga. Lihtsalt ei ole tegu nii võimsa saavutusega.

7,5/10

Kommentaare ei ole: