laupäev, 16. veebruar 2008

There Will Be Blood


Hiilgav! Järjekordne väga hea film nähtud :). Tõeliselt karm film. Ja see mulle meeldib. "There Will Be Blood" ei sisalda meeletult actionit ja märulit, tegu ei ole Rambo-laadse filmiga, kuigi nii võiks ehk pealkirjast järeldada. Žanri poolest on tegu siiski puhta draamaga. Ja mis sõnaga saab väga head draamat iseloomustada? Selleks on "huvitav" või "kaasahaarav" ja seda "There Will Be Blood" ka on! Boonusena saab ka natuke nalja.

Lugu ise kulgeb rahulikult. Samas mitte kordagi ei tüürinud mu mõtted filmi ajal mujale. Kogu aeg elasin peategelasele Daniel Plainview'le kaasa. Väga hea on juba sissejuhatus, mis näitab, mismoodi Daniel Plainview, kes minu teada esineb absoluutselt kõikides stseenides, esimest korda nafta leiab. Huvitav on jälgida, kuidas ta üha laiendab oma äri pidevalt; kuidas ta maaomanikke pehmeks räägib, kasutades oma poja abi; kuidas ta väikelinnas, kus toimub filmi põhtitegevust, kohtleb kohalikku "kangelast" Eli'd; kuidas Daniel Plainview läbi raskuste oma eesmärki saavutada püüab. Eriliseks maiuspalaks on filmi viimane stseen, kus Daniel ja võrdlemisi hale preester Eli peavad mõnusa dialoogi. Pluss väga üllatav on see, millega nende vaheline dialoog lõppeb. Kurat, see lõpustseen on ülikõva!

Loomulikult ei saa jätta kiitmata Daniel Day-Lewis peategelase kehastamise eest. See on midagi enamat kui näitlemine. See on perfektne ümberkehastumine kellekski teiseks. See on jahmatama panev sooritus. Näha on väga põhjalikku ettevalmistust osatäitmiseks. Ega Daniel Day-Lewis ju tavaelus ei räägi ja kõnni niimoodi. Ma ei liialda, kui ütlen, et tegu on üldse läbi aegade ühe silmapaistvama rollisooritusega. Daniel Day-Lewis väärib igal juhul oscarit rolli eest, ilma kahtluseta. Võib kindel olla, et ta ka saab auhinna.

Lisaks on veel palju õnnestunud näitlejatöid. Eriti tugeva esituse teeb preester Eli'd mänginud Paul Dano. Kaameratöö on super, nii lähivõtted kui ka kenad looduskaadrid. Plaanid on suurepäraselt üles ehitatud. Taustamuusika on meeldiv. Heli on kvaliteetne. Kõik vajalik on olemas, et nimetada filmi tõeliseks meistriteoseks.

"There Will Be Blood" on film, mis paneb mind veelgi enam kino armastama. Selle aasta parim!
10/10

Kommentaare ei ole: