teisipäev, 13. märts 2012

The Grey

Liam Neeson võitlemas inimsööjatest huntidega karmis looduses. Käib halastamatu võitlus elu ja surmaga. Kutsub vaatama? Ma olin küll kahtleval seisukohal. Mind üldiselt ei tõmba peavoolu actionpõnevikud nii väga. Vähemalt ei olnud tegu taas ühe järjega või koomiksil põhineva filmiga. Kukkus välja aga nii, et mulle "The Grey" ehk "Lumevangid" üllataval kombel meeldis. Juba alguse airplane crash episood oli muljetavaldav - seda peab kindlasti kinos nägema.

Filmi vaatama minnes võiks arvestada sellega, et sisu ei saa nii hirmus tõsiselt võtta. Tegu ei ole realistlikku draamaga. Tegu on meelelahutust pakkuva põnevikuga. Samas ei olnud asi ka liigselt ajuvaba ja labane. Väiksed ebaloogilisused (näiteks kaljult hüppamine) nii väga ei häirinudki. Ma sain oma põnevuse ja meelelahtuse laksu kätte. Kui aus olla, siis jättis film üllatavalt realistlikku mulje - eriti just arvestades, et tegemist on ju suurstuudio poolt massidele mõeldud action-põnevikuga.

Ei tasu arvata, et see oleks järjekordne linateos, kus Liam Neeson lihtalt kütab kõigil naha kuumaks (umbes nagu "Taken"). Selles filmis on ka sisukust ja sügavust. Kena lüke oli tuua luuletus mängu, kui peategelane Ottway selle oma isa kirjutatud 4-realise poeemi ette luges, toonitades eriti lauset: "Live and die on this day". Üheks peateemaks ongi surm ja ellujäämistahe. Peategelase meenutus oma isast, kui Ottway veel poisipõnnieas, oli filmi üheks ilusamaks hetkeks. Neid sentimentaalseid momente tuli ette küll mitmeid, mõni ehk liigagi sentimentaalne, aga see peategelase isa meenutus kukkus võrratult välja. Kena, et vaatajal lasti tundma õppida ka tegelaste palet ja teatud määral nende tausta.

Väga meeldis mulle "The Grey" juures selle atmosfäär. Metsik ja karm loodus koos ärevust tekitavate huntide ulgumise ja muude häälitsustega lõid just sellise meeleolu nagu pididki looma. Õige samm oli võtta film üles just külmal Alaskal. Näitlejatele ja kogu meeskonnale oli see muidugi paras katsumus. Kõleda ja sünge Alaska atmosfäär on väga kenasti lindile saadud, ilma et midagi oleks liialt ilustatud. Huntide välimuse kallal oleks võinud küll rohkem vaeva näha, kuid vähemalt jätsid võsavillemid piisavalt hirmuäratava mulje, et ise ei tahaks nendega kohtuda. Kaameratöö on hea.



Liam Neeson kicks ass!

8/10

Kommentaare ei ole: