laupäev, 12. juuni 2010

Performance


"Performance" on küllaltki ebatavaline linateos, eriti veel tolle ajastu kohta. Seda võib pidada kultusfilmiks, mis valmis iseenesest juba 1967. aastal. Olles äärmiselt erakordne ja hullupöörane, ei suudetud aga algul filmi levisse lasta ja nii lükkus see 3 aastat edasi. Linastusaastaks jäigi 1970.

"Performance" sarnaneb mitme külje pealt samuti kultuslikku mainet omava filmiga "Requiem for a Dream". Mõlemas on üheks tähtsaks osaliseks narkootikumid. Mõlemas filmis saab näha tegelasi, kes kogevad narkouimas fantaasiarikkaid nägemusi, mida on väga kihvtilt ja kunstipäraselt kujutatud. Käib mäng fantaasia ja tõelisuse vahel. "Performance" ei sisalda küll nii palju depressiooni ja kannatusi. Siiski ei saa öelda, et tegu oleks sisu koha pealt väga helge ja maheda teosega. On verd ja päris palju vägivalda. On ka seksi ja paljast ihu.

Kaameratöö on meelihaarav ja kohati ebatavaline. Mitmes kohas kasutatakse sellist varianti, kus pilt hüppeliselt ja järsult läheneb või siis kaugeneb tegelasest/sündmuskohast. Paiguti kaamera nagu ujuks ringi, kuigi ei olda vees. Mängitakse ka värvidega - ühtäkki muutub kõik rohekaks või siis must-valgeks. Seda kõike on tehtud maitsekalt. Montaažitrikid ja tavareegleid eirav kaameratöö ajavad vaataja isegi segadusse, kuid vaatemäng on see-eest jube äge. Elamusele annab palju juurde ka oskuslikult valitud taustamuusika. Mõned laulud esitab Mick Jagger.

Peaosalist mänginud James Fox on kahtlemata suurepärane. Väga huvitava rolli on aga saanud Mick Jagger, kelle mängitud tegelane on terve aja narkouimas, ajades suht segast juttu. Jagger teeb tegelikult veelgi silmapaistvama soorituse, kui Fox.
"Performance" on fantaasiarikas ja kunstipärane kvaliteetteos, mida soovitaks küll kõigil filmigurmaanidel ära kaeda. Kui sulle meeldis "Requiem for a Dream", siis peaks ka see linateos väga hea elamuse pakkuma. Mind köitis "Performance", nii et vähe pole!

10/10

Kommentaare ei ole: